tejföl

by zsandika

Szeretek főzni. Megint.
Mikor kislány voltam, nagyon szerettem sütni. Főzni nem annyira, de mindent összevetve szerettem kreatívkodni a konyhában (is). aztán volt egy – hosszú – időszak, mikor csak a zöldségleves ment – mert egyszerű és imádom -, azon kívül semmi mást nem voltam hajlandó a konyhában alkotni. ha meg is próbáltam, mert kellett, általában nem jól “sűlt” el, hogy stílusos maradjak. 🙂 Aztán lett egy barátom, aki szeretett főzni és szerette, ha főznek neki. Ígyhát megint elkezdtem és újra megszerettem.
Szóval szeretek főzni. Megint.
Imádom a rántott leveseket, a főzelékeket. Hál’Istennek a barátom is szerette a főziket – neki ez újdonság volt ausztrál lévén, de imádta. Én meg főztem neki… néha… ha jó fiú volt. 😉
Általában nem nézem a szakácskönyveket, inkább anyukámat hívom fel, ha jó kis magyaros cuccról van szó. De azt már rég megtanultam, hogy 2 deci tejföllel kell a rántást elkészíteni egy nagy adag leveshez, vagy főzelékhez. FINCSIIII.

Ma is főzeléket főzök. Barátom már rég hazament, de azért én még szeretek főzni – magamnak, néha barátoknak. Ma is így van ez. Sarki bolt, tejföl. S amin megakadt a szemem az nem az ára – sarki bolt a belvárosban, úgyis több, mint a madaras teszkóban -, hanem az űrtartalma: 140 g. Száznegyven gramm!!!!!! MICSODAAAA?? Meddig megyünk még lejjebb? Eddig még sikerült az eredeti tejfölösdoboz magasságát megtartani a 175, majd 150 grammos átverésekkel, hogy ne legyen annyira feltünő, de ez már nemcsak karcsú, de alacsony is. Vagy erre mondják, hogy “legalább a mienk”? Hja, az ára természetesen nemhogy alacsonyabb, de magasabb a 150 grammot még tartó bajtársaiétól.

Most mit kezdjünk a régi sütisreceptekkel, amikhez “egy pohár tejföl” szükségeltetik? Vigyáznak az alakunkra. Nehogy úgy járjunk, mint nyugatabbra tőlünk egyes népek, akik többsége lábujjait már csak periszkóppal látja. Ép testben ép lélek – ez így van. De a testi épségünknek szellemünk kiegyensúlyozott volta is szerves része. És én majd’ szélütést kaptam a 140 grammos tejföl láttán.

Advertisements